Jobbar din telefon för eller emot dig?

Hur mycket tid känns det som att du lägger på din telefon varje dag? En timme? Två timmar? Det är nog inte osannolikt att det i verkligheten är kring fyra timmar – en fjärdedel av din vakna tid.

Självklart behöver det inte vara något dåligt i sig – det beror ju helt på vad du använder den till. Och framförallt: vad du själv tycker om din användning.

Appen Moment är ett verktyg som mäter hur mycket tid man tillbringar i olika appar. Tillsammans med organisationen Time Well Spent gjorde dom en undersökning på 200.000 av sina användare – och lät dom ta ställning till vad de tyckte om sin dagliga app-konsumtion.

Dessvärre visade det sig att användarna överlag var mindre nöjda med sitt användande av appar som de tillbringade mycket tid i. Sociala medier, spel och dejting-appar var vanliga på topplistan över apparna som orsakade mest missnöje – och det dagliga användandet för många av dessa var i genomsnitt en timme eller mer. För Facebook var t.ex. andelen missnöjda användare hela 64%.

Mest nöjda var användarna med meditations- och andra hälsoappar, ljudboks- och podcastappar och verktyg som kalender- och väderappar. För de här apparna låg det dagliga genomsnittet mellan 3 och 20 minuter. (Moment räknar bara tid som man har appen aktiv på skärmen, så att lyssna på en ljudbok i bakgrunden medan man gör något annat räknas inte – men det stjäl ju inte heller tid på samma sätt).

Topp 5: Appar som hade flest nöjda användare
(Andel som var nöjda med sitt eget användande, genomsnittligt dagligt användande)

1. Calm (99% nöjda, 10 minuter)
2. Google Calendar (99% nöjda, 3 minuter)
3. Headspace (99% nöjda, 4 minuter)
4. Insight Timer (99% nöjda, 20 minuter)
5. The Weather (97% nöjda, 3 minuter)

Psykologen Adam Alter refererar i ett uppmärksammat TED talk till data från just Moment, som visade att användarna i genomsnitt lade tre gånger så mycket tid per app på de appar som de inte kände sig nöjda med (27 min om dagen) – som de appar de var nöjda med (9 min om dagen).

Men hur kommer det sig att vi använder våra telefoner på ett sätt som vi själva inte är nöjda med? Varför fastnar vi i scrollande i sociala medier eller swipande bland profiler i en dejtingapp – trots vi så ofta efteråt känner att det inte gav något?

Enligt Tristan Harris, tidigare design-etiker på Google och grundare av organisationen Time Well Spent, handlar det om att de stora teknikbolagen (framförallt annonsfinansierade sådana som just Google och Facebook) mäter sin framgång i användarnas tid och uppmärksamhet. Och de har helt enkelt blivit otroligt skickliga på att fånga vår uppmärksamhet.

Vissa av dem hymlar inte med det kan gå ut över användarens hälsa. Netflix väntar bara några sekunder efter att du sett klart ett avsnitt av en tv-serie innan nästa startar automatiskt, och företagets VD Reed Hastings har sagt att sömn är deras största konkurrent:

“You know, think about it, when you watch a show from Netflix and you get addicted to it, you stay up late at night. We’re competing with sleep, on the margin. And so, it’s a very large pool of time.”

Adam Alter ger i sitt TED talk en förklaring till att vi använder digitala tjänster mer än vi egentligen vill: de saknar helt vad han kallar ”stopping cues”, signaler som får oss att bryta och fundera på om vi vill göra något annat. Netflix och Youtubes autostartande videos är naturligtvis ett exempel på det, men även Facebook och Instagrams flöden som aldrig tar slut.

Betyder det att vi alla borde sluta kolla på Netflix och radera alla våra konton på sociala medier? Självklart inte – det handlar helt enkelt om att reflektera över hur mycket tid som går till vad på telefonen, och göra justeringar om vi inte är nöjda.

Undersökningen som Moment och Time Well Spent genomförde visade tydligt att det fanns användare som var helt nöjda med hur de använde både Netflix och sociala medier – men den genomsnittliga tiden för de som var nöjda var betydligt lägre. De som var nöjda med Facebook till exempel använde tjänsten i snitt ca 20 minuter om dagen, jämfört med 60 minuter om dagen för de som var missnöjda.

Själv avinstallerade jag både Facebook och Twitter från min telefon när jag åkte semester i somras. Jag tänkte att det skulle bli lättare att koppla av om jag inte varje dag blev påmind om Donald Trumps senaste galenskaper. Men när jag kom hem från semestern kände jag att inte att jag ville installera dom igen. Jag kunde ju fortfarande gå in på Facebook och Twitter via mobilens webbläsare, men tröskeln blev bara lite högre. Jag slapp ifrån reflexen att klicka upp Facebook eller Twitter varje gång jag tog upp telefonen.

Men självklart borde det inte bara vara användarnas ansvar. Tristan Harris vill med sin organisation framförallt påverka teknikbranschen till att mäta sin framgång i användarnas upplevelse av Time Well Spent, snarare än bara hur mycket tid som går åt.

Hur kan det gå till i praktiken? Såhär tänker vi som bygger Shim:

• Vårt mål med Shim är inte att du som användare ska öppna appen så många gånger som möjligt varje dag – eller ens prata med Shim så länge som möjligt. Vi har därför byggt in just den typen av ”stopping cues” som Adam Alter efterlyser i sitt TED talk. När du har pratat med Shim en stund frågar Shim om du vill fortsätta eller om det är dags att avsluta.

• Syftet med Shim är att ha en positiv psykologisk effekt på användaren. Därför frågar Shim om du känner att du mår bättre av samtalen, och därför har vi också gjort en akademisk studie på Shim tillsammans med Linköpings universitet.

• Genom att ta hänsyn till ditt liv bortom skärmen kan Shim göra större nytta. Därför kan Shim t.ex. föreslå att du lägger undan telefonen nästa gång du umgås med din partner, eller att du hör av dig till en kompis du inte träffat på länge och frågar om hen vill ses.

Vi drömmer inte om att Shim ska bli det allra viktigaste i våra användares liv – men vi är övertygade om att det är en app som kan förtjäna några minuter av deras tid varje dag. Några minuter som i efterhand känns som väl investerad tid.

Vi är väldigt glada att det är fler i techvärlden som delar vår filosofi, och vi tror att ju mer de här idéerna får spridning, desto mer kommer vi se innovation som hjälper mänskligheten framåt. I sitt senaste TED-talk ger Tristan Harris en inspirerande bild av vad teknikbranschen skulle kunna åstadkomma:

”What happens if we got all this data and technology and all this knowledge of human nature to give us a superhuman ability to focus, a superhuman ability to put our attention to things we care about and a superhuman ability to have the conversations we need to have for our democracy.”

Tillsammans med sju andra svenska teknikbolag har vi startat initiativet Time Well Spent Sweden för att lyfta den här frågan i Sverige. Läs mer om det här.